Niektóre rodzaje sushi?

Sushi to stara japońska potrawa z surowego sfermentowanego ryżu, zwykle z dodatkiem soli i cukru, w towarzystwie wielu innych składników, w tym owoców morza, najczęściej surowych. Prezentacja i style sushi różnią się znacznie, ale zasadniczo jedynym kluczowym składnikiem pozostaje ryż „sushi”, zwany także shari lub sashimi. Chociaż może być trudna do wymówienia, jest podstawą sushi.

Sushi może być wykonane z szerokiej gamy składników i często podawane jest na surowo, aby zachować jego wartość odżywczą. Typowe składniki to ryby, mięso, owoce morza, warzywa, a czasem surowe skorupiaki. Sushi, w którym głównym składnikiem jest ryba, nazywa się „japońskim sushi”. Różni się od sushi z surowej ryby tym, że ryba może siedzieć na wodorostach przez godzinę lub dłużej przed podaniem.

Sushi z surowej ryby, czasami nazywane sushi roll, jest bardzo podobne do swojego zachodniego odpowiednika, hamburgera. Podstawowe maki (sushi roll) składa się z pracy, ryżu krótkoziarnistego i wybranego nadzienia. Nadzienia mogą być mieszanką awokado, kurczaka, wołowiny, owoców, warzyw, a nawet ryb. Większość surowych ryb używanych w sushi jest grillowana, podczas gdy w Japonii wystarczy lekko gotowana na parze biała ryba.

Jeśli chodzi o sosy, istnieje wiele różnych rodzajów. Ogólnie rzecz biorąc, większość sushi wykorzystuje przedstawione podstawowe składniki, z wyjątkiem dodatkowych składników, takich jak imbir, który jest powszechnie dodawany do wodorostów w celu nadania innego rodzaju smaku. Większość szefów kuchni używa wasabi, fioletowego sosu sojowego, który jest używany do dodawania dodatkowego ciosu do niektórych dań sushi na bazie ryb lub owoców morza. Dostępne są jednak inne sosy, takie jak oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, która nadaje bogaty smak; nori, żółtawy barwnik dodawany do wielu surowych ryb; i Tajiri, które są wykonane z kamaboko, rodzaju suszonej ryby, która również dodaje wyrazistego smaku.

Z kolei California Roll wykorzystuje różnorodne elementy, aby stworzyć pyszną przekąskę wielkości kęsa. Jest nadzienie z wodorostów i białka jaja, które łączy się z ogórkiem, rzodkiewką, marchewką, ziemniakiem, krewetkami i tofu. Japońska wersja kalifornijskiej bułki często używa pikantnego brązowego cukru zamiast wasabi i zawiera również olej z awokado. Podobnie jak w przypadku odmiany sushi, większość szefów kuchni używa oleju sezamowego lub shoyu podczas gotowania tego dania bez ryżu.

Sushi jest prawdopodobnie najbardziej znanym ze wszystkich surowych dań i prawdopodobnie nadal najpopularniejszym ze wszystkich rodzajów gotowania. Jego pochodzenie jest prawdopodobnie tak blisko źródła ryb, jak to tylko możliwe – Morza Japońskiego. Temaki lub maki najlepiej opisać jako ryba skubiąca arkusz nori. Można zrobić maki, umieszczając nieugotowaną rybę w płachcie z wodorostów, zawijając ją w nori i zwijając w dłoniach, aż ryba wgryzie się w płachtę i uwolni zęby – jest to tradycyjna metoda robienia sushi.

Typowe danie w Japonii to prosta mieszanka warzyw z owocami morza i japońska wersja pikantnego, ale słodkiego sosu do dipów. Typowe składniki to awokado, marchew, kukurydza, szparagi, ogórki, imbir, shirataki (japońska marynata) i jajka. Najpopularniejszą metodą przygotowania jest grillowanie. Czasami farsz panierowany w bułce tartej, wciskany łopatką do pracy lub zawijany w patelnię, a następnie smażony w kadzi z gorącym olejem do uzyskania chrupkości.

Innym rodzajem surowego dania przypominającego sushi jest ulubiona potrawa Hawajów. Ahi oznacza „słodki” w odniesieniu do ryżu oszalałego od cukru. Podstawowym przepisem na to są półcalowe kawałki gotowanej białej ryby, myte, posiekane w półcalowe paski i smażone w głębokim tłuszczu. Tradycyjny dodatek to pikantny sos w stylu miso podawany z rybą.